Осветление на помещения

Когато говорим за дома си, искаме да се разбира, че това е място за приятно изкарване на времето, а не просто място, в което спим и ядем. Различните помещения имат нужда от различни комбинации от осветителни тела, за да създадат необходимата обстановка. Нека разгледаме някои от тях:

Дневна

Мястото, в което пребиваваме най-голямата част от времето си, е нужно да разполага с богата гама осветителни тела. Може да се комбинират два типа основно осветление на тавана - централно, с един или няколко основни източника, и локално - което да създава различна обстановка, в зависимост от настроението на обитателите.

Мебелите могат да бъдат осветени допълнително, като тяхното осветление само по себе си може да създава приглушена и приятна атмосфера.

Ако имаме растения или предмети на изкуството, те могат да бъдат подчертани с акцентно осветление

Баня

Под думата баня се разбира широк набор от помещения. Някои хора разбират малко помещение с тоалетна чиния, душ и мивка. Други обаче имат предвид помещение с вана, биде, гардероб, тоалетка и изискванията за осветеност са съвсем различни. Може да се ползва мебелно осветление, локално осветление, а също и осветление на тоалетката (такова, което се ползва за гримиране например – осветление на тоалетна масичка).

Коридор

Дежурно осветление – не под формата на военния му замисъл, а осветление, което седи на 60-80 см от пода и свети надолу. То свети почти постоянно и е с цел да осветява пода – да може човек да си види обувките или падналите ключове. Обикновено най-тясното помещение е коридорът и когато осветлението е на тавана се оказва, че подът почти винаги е значително по-слабо осветен. Дори и при влизане на тъмно, постоянно светещите дежурни лампи осветяват прекрасно изненадите, които могат да ни посрещнат на пода.

Стълбище

Подходяща е комбинацията от дежурно осветление и създаващото особен ефект, осветление на всяко стъпало.

Всички обяснения са взети от практиката. Те не са разяснения, написани по някакъв учебник.

BG  EN